Johanne Helga Heiberg Johansen

K19 møder Johanne Helga Heiberg Johansen // STING

Fernisering lørdag d. 27 maj 2017 kl.16- 20, Julius Bloms Gade 19 kld, 2200 N

K19 besøger Johanne Helga Heiberg Johansen i hendes atelier. Det er et arbejdsværelse på 1. salen i huset, hvor hun bor med sin familie. Det er her Johanne producerer sin kunst, med et lydtæppe af hverdag i baggrunden.

Johanne er optaget af det genkendelige. I disse år er det, for hende, hverdagen.“Jeg tegner, jeg bruger bare et andet medie end blyanten. Jeg vil gerne have, at de omtales som tegninger”, siger Johanne om STING. STING er tegninger. Sytråd på lærred. De er produceret på en symaskine. Med symaskinen som reference til et kvindeligt redskab. Kvinden som husmoderen og syersken. Og tegningernes brug af materiale, der synes at imitere broderier - bliver værkerne en kommentar til kvinders plads i historien, i hjemmet og i kunsten. Men modsat broderiet - et håndværk, der kræver oplæring og teknik, er Johannes streg hurtig og spontan.

Det handler om at give slip. Give slip på historien. At trampe hårdt på symaskinens pedal og tegne derudaf, bliver et opgør med historien. Tilbage står flygtige hverdagsøjeblikke og portrætter. Værkerne fremstår som en undersøgelse af kvinden. De løse tråde, der er i forgrunden, slører og skjuler motiverne.

STING består af 10 tegninger.
Johanne Helga Heiberg Johansen er uddannet billedkunstner fra Det Fynske Kunstakademi og har blandt andet forfattet og tegnet værket, Dear Frida. Karen Krogshøj har skabt 3 korte musikværker, SPOLE som et oplæg til dialog med STING. Kan en symaskines lyde og rytmer bruges som grundlag for et stykke musik? SPOLE er samplinger af en symaskine.

Symaskinen indeholder utallige rytmiske underdelinger, lyde og markeringer, men samtidig ligger grundbeatet og lydene ret fast. Ved at loope sekvenser fra symaskinen, begyndte beatsne at tage form. Det mekaniske nærmer sig noget organisk. Små eftertænksomme temaer blev til.
STING får lyd med SPOLE.

Udstillingsperiode 27 maj - 18 juni